Bostadsrättföreningarna
Drömkåken 2 och Halleberg 1
En historisk tillbakablick
Inledning
Bostadsrättsföreningen Drömkåken 2 ligger i kvarteret Halleberg 2 i Traneberg med adress Hunnebergsvägen 11 och 13. Den andra halvan av huset med nummer 15 och 17 ägs av bostadsrättsföreningen Halleberg 1.
Huset och stadsdelen är väl dokumenterad genom ursprungshandlingar, inventeringar, utredningar, forskningsrapporter och böcker.
Inspirationen till den typ av bebyggelse som finns i Traneberg fick Stockholms stads politiker och tjänstemän vid en bomässa i Berlin i början av 1930-talet. Det är smala hus i tre våningar som släpper in ljus från alla håll och med små men välplanerade lägenheter om två rum, kök och badrum på 51 kvadratmeter. Sex lägenheter i varje trappuppgång. Alla lägenheter med balkong och förråd. Lägenheterna hade från början elektricitet och rinnande vatten. I badrummet fanns badkar och vattenklosett. Huset hade centralvärme, gemensam tvättstuga, snickarverkstad och matkällare. På varje våningsplan fanns sopnedkast. Allt detta var då huset byggdes lyx som var få förunnat.
Strax efter den omtalade Berlinresan utarbetades stadsplanen för Traneberg. Området kom att bli den första förorten i sitt slag i Stockholm, men skulle följas av många. Byggandet i Traneberg tog fart 1934 och pågick i fem år. Drömkåken 2 byggdes i det tidiga skedet, år 1935. Det har nu gått 86 år sedan dess. Alltjämt är huset, gatan och Traneberg sig likt från tiden då allt startade.
Tre aktörer
Den vackra Tranebergsbron var färdigbyggd. Den invigdes den 31 augusti 1934. Stockholms stads utveckling västerut tog sin början. Markinköpen hade staden ombesörjt långt tidigare.
Ett par månader efter den pampiga invigningen av bron skickade den privata byggnadsfirman Bröderna Bergström i Stockholm, med bröderna Bror och Karl, in en ansökan om att få uppföra ett bostadshus ”å tomt nr 2 i kvarteret Halleberg inom Traneberg”. Karl står som byggnadsingenjör i brevet.
Det fanns till en början tre aktörer i fastigheten. Det var staden med sina olika förvaltningar, byggherren och slutligen husägaren. När byggherren kom in i bilden fanns redan vägen, vägnamnet, kvarteret och tomtkartan.
Papperet med ansökan hann knappt landa på byggnadsnämndens bord innan arbetet med att få i gång bygget startade. Det gick rasande fort. Redan i januari 1935 hade stadens egnahemsbyrå under ledning av arkitekten Edvin Engström tagit fram ritningar och bygghandlingar. Engström verkade i 45 år i stadens tjänst och ligger bakom ett tusental byggnader i Stockholms stads förorter, bland annat denna. Hela byggprojektet Halleberg 1 och 2 kom att ta ett år från första handlingen till slutbesiktning. Redan i mars månad 1935 var alla beslut tagna så att bröderna Bergström kunde sätta spadarna i jorden. Det tog dem sex månader att färdigställa huset. Det är ett hantverksmässigt byggt hus. Jag undrar hur många byggnadsarbetare och murare som var engagerade. I månadsskiftet september/oktober kom de första hyresgästerna. I december var huset besiktigat och klart.
Tomten ägdes av staden och arrenderades ut som tomträtt men huset kom att ägas av en och samma ägarfamilj under mer än ett halvt sekel. Det var affärsmannen och direktören Ernst Anderberg med hustru Binéa född Österberg och deras barn och barnbarn som kom att köpa och sedan förvalta huset fram till slutet av 1980-talet. Då såldes halva delen, Halleberg 2, till en ny ägarfamilj, som i sin tur efter endast nio år sålde det till den då nybildade brf Drömkåken 2. Den andra delen av fastigheten blev kvar i den ursprungliga ägarfamiljen ytterligare i nära 20 år. Då bildades den bostadsrättsföreningen, men alltjämt finns där kopplingar till affärsmannen och den förste husägaren Ernst Anderberg med hustru Binéa.
Hyresgästerna
Vilka var då de första hyresgästerna? Det var alltså i början av oktober 1935 som de flyttade in. Enligt kyrkans inflyttningsbok tog det ett år innan alla lägenheter var bebodda. Det var inte så att alla kom på en gång utan de droppade in succesivt. Det var inte heller så att det var främst barnfamiljer som flyttade in, barnrikt blev det senare.
De flesta som flyttade in var mellan 26 och 46 år gamla, ensamstående eller i par, många nygifta. Det var en ingenjör, en köpman, en trädgårdsmästare, en avdelningschef, en stationsskrivare, en kamrer, en disponent, en ritare, ett hembiträde, en husföreståndarinna, några fröknar och frånskilda. Till en början var rörligheten stor. Nära hälften flyttade efter något eller ett par år, men bland de som stannade kvar, stannade många mycket länge.
Några flyttade in som gamla. Äldst var fröken Hilma Bundsén, 83. Hon var född 1852. Trots sin höga ålder bodde hon ändå i fastigheten i hela 11 år. Huset kanske mest kända person var också det en kvinna och var till åren när hon flyttade in. Det var den välutbildade musikern Elsa Stenhammar. Hon var 70 när hon lämnade Göteborg för en flytt till Traneberg. Hon var Sveriges första stora kvinnliga kördirigent och förutom körledare också organist och sångerska. Hon stannade i huset i ca 20 år. En annan som bodde kvar länge, ja längst av alla, var skrivbiträdet Margit Fryklöf. Hon var en av de första som flyttade in och då till en lägenhet på tredje våningen i 11an. Hon var 28 år och frånskild. Med sig hade hon sin sexårige son. Det var till en början endast ett barn till i hans ålder i huset och en handfull yngre barn, men i mitten av 1940-talet hade barnantalet nästan tredubblats. Margit Fryklöf bodde kvar ända tills det att bostadsrättsföreningen bildades 1997, alltså i över 60 år.
Drömkåken 2
Idag ägs halva huset av brf Drömkåken 2, bildad 1997, och andra halvan av brf Halleberg 1, bildad 2016.
Ägarparet som köpt fastigheten Halleberg 2 i slutet av 1980-talet ställde när de tänkte sälja frågan först till hyresgästerna om de önskade ta över och bilda bostadsrättsförening. De nappade. En av de som då bott länge i huset var Fredrik Johanesson. Han skapade en grupp kring sig och påbörjade arbetet. I december 1997 var köpet klart och bostadsrättsföreningen Drömkåken 2 bildad. Fredrik blev föreningens första ordförande och allt i allo och förblev så i nära två decennier. Idag heter ordföranden Alexander Norman.
– Varför då namnet Drömkåken 2, frågar jag Fredrik. Det var som jag tänkte. Inspirationen kom från den då aktuella filmen Drömkåken, huset som ruvade på en livsfarlig hemlighet. En viss galghumor låg bakom namnet, säger Fredrik och fortsätter, vi visste inte om vi gjorde ett bra eller dåligt val när vi bildade föreningen. Tiderna då var annorlunda mot för nu och prisutvecklingen kunde ingen ana.
Traneberg den 28 november 2021
Ingalill Tengvall
inflyttad i huset den 15 juni 2021
Källor
Arkiv vid Stockholms stads stadsbyggnadskontor
Stockholmskällan
Mantalslängder och Bromma församlings kyrkböcker genom Riksarkivet och Arkiv Digital
Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister
Smalhus Framtidshem! Rapport från Statens råd för byggnadsforskning 1978
Samtal med Fredrik Johanesson f.d. ordförande i brf Drömkåken 2 och drivande i bildandet av föreningen samt Jan Ekstrand ordförande för brf Halleberg 1, tidigare fastighetens vaktmästare och hustomte och gift med Ernst och Binéa Andersbergs barnbarn.