Att bo i en bostadsrättslägenhet innebär att man har ansvaret för skicket i den egna lägenheten. Väggar, golv, tak, fönster (förutom yttre målning), spisen, köksfläkten, kylskåp, toan, etc.
Ska du göra större ändringar i din lägenhet måste du ansöka om tillstånd för ändringen/renoveringen hos styrelsen. För att måla om väggarna/taket, tapetsera om, byta köksluckor och skåp och lägga om golvet behöver du inte ansöka om tillstånd. Men ska du flytta en vägg, renovera badrummet, glasa in balkongen etc så måste du ha tillstånd från föreningens styrelse.
Byggsopor
Den som bygger om ansvarar också för att byggsoporna forslas bort, de får inte lämnas i våra sopkärl, utan ta dem till en återvinningsstation. Byggmaterial/sopor/emballage får heller absolut inte stå i trapphusen! Om det börjar brinna kan det stå i vägen för utrymning, eller i värsta fall antändas och göra skadan än värre. Och för dina grannar så ser det väldigt skräpigt ut. Så kallade ”Big Bag” och liknande byggsopor skall helst inte stå över nätterna. Det är inte tillåtet med byggsäckar/sopor på gatorna utan tillstånd.
Badrumsrenovering
I våtrum (badrum) är du ansvarig för ytskikt och tätskikt, toastolen, badkaret, handfatet, själva kranarna etc. Om det blir ett läckage så att vatten t.ex. läcker ut mellan kakelplattorna eller genom en fog i våtrumstapeten, är det du som bostadsrättsägare som får stå för kostnaderna av läckaget, och det kanske inte bara drabbar din egen lägenhet, utan även din grannes! Om du har en droppande kran, så anmäl det snarast till styrelsen och/eller jour.
Om du ska renovera ditt badrum måste du ha tillstånd från styrelsen, och om du vid renoveringen behöver byta din golvbrunn så kontakta styrelsen först. Allt arbete som har med rör och vattenledningar att göra ska utföras av en behörig hantverkare. Om du är osäker på vad du får göra själv och vad du inte får göra, så kontakta styrelsen.
Visa hänsyn
Att bygga om medför en hel del oljud för grannarna… Sätt gärna upp en lapp på anslagstavlan som talar om att du håller på att bygga om i t.ex. köket, och när arbetet beräknas vara klart. Då får vi grannar mer förståelse för att det borras och hamras i väggarna och vet att det snart har ett slut… Ljudliga arbeten får inte utföras på kvällar eller nätter eller längre perioder utan tillstånd.
Markiser:
Man får sätta upp markiser på balkongerna men dessa ska vara i rätt färg och av samma typ som övriga lägenheter, utöver detta ska markisavtal också tecknas. Om man inte följer dessa regler kan man behöva plocka ned dessa.
Kontakta styrelsen för anvisningar och markisavtal.
ROT-avdrag
Skatteavdrag ges för tillfället på arbetskostnaden. Mer information om ROT-avdraget hittar du på Skatteverkets hemsida, www.skatteverket.se under Privat/Skatter/Fastigheter och bostad/Rot- & rutarbete >.